Hoe het verhogen van het hoofdeinde van mijn bed mijn vermoeidheid verhielp

Eerlijk gezegd is het nog niet zo ver, maar mijn theorie lijkt bevestigd te worden, en er is opvallende verbetering merkbaar.

Eest even terug naar het, of beter 'een', begin. In 2012 was het erg druk op werk, en zaten we in een ruimte met onvoldoende ventilatie. Ik kreeg steeds meer last van benauwdheid daar, en hoesten, en op een bepaald moment werd ik ook steeds moeier. Uiteindelijk heb ik me ziek gemeld en een tijd thuis gezeten. Na een tijdje besloten om niet zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan, maar mijn vrije dagen op te maken en zoveel mogelijk extra bij te kopen, zodat ik de tijd had om eerst goed uit te rusten en in de tweede maand weer rustig op te bouwen. Maar van het uitrusten werd de vermoeidheid niet beter, en opbouwen lukte dan ook niet goed. Na deze periode moest ik weer aan het werk, en na een periode van maandenlang opbouwen lukte het uiteindelijk om weer mijn volle 4 dagen te werken. Maar daarmee zat ik wel aan de grens van mijn energie, en in de weekenden, en zeker de avonden, was er weinig over voor leuke dingen. (Achteraf had ik de jaren daarvoor ook al af en toe periodes gehad van onverwachte vermoeidheid, dus daarom 'een' begin.)

In de tussentijd natuurlijk eerst met de huisarts, en daarna met een aantal specialisten, op zoek gegaan naar de oorzaak van de vermoeidheid en benauwdheid. Zelf had ik al eens aan huisarts en KNO arts gevraagd of de benauwdheid en hoesten te maken kon hebben met opkomend maagzuur dat de luchtwegen irriteert, en dat bleek gastric astma te heten, maar uiteindelijk duurde het nog een aantal maanden totdat een longarts, na alle andere tests, als toegift maagzuurremmers voorschreef om dit te testen. En die bleken inderdaad de benauwdheid en het hoesten sterk terug te dringen, tot een zeer acceptabel niveau. Maar een oplossing voor mijn vermoeidheid hadden ze niet.

Na huisarts, KNO arts, longarts, internist, haptonoom, fysiotherapeut (opbouwschema's), diŽtiste, 'healing hands' en acupunctuur, was het enige dat enigszins verbetering gaf gluten-arm eten, maar dat kwam niet zozeer dat ik daar allergisch voor ben, als dat gluten verwerken het lichaam veel energie kost, en door dat te minderen ik dus wat meer energie overhield.

Ook mezelf lukte het maar niet om bij de vele symptomen die ik ervoer onderscheid te maken tussen gevolgen van de vermoeidheid en oorzaken.

De longarts had ook getest op slaap-apneu (negatief), maar omdat ik de nacht van de test nauwelijks geslapen had, vroeg ik me toch af of dat resultaat echt betrouwbaar was, omdat ik juist 's ochtends vaak erg moe was, en het verrassende verschijnsel waarnam dat hoe dieper/langer ik sliep gedurende de nacht, hoe mentaal uitgeruster, maar hoe lichamelijk moeier ik me voelde, en omgekeerd. In december 2016 ben ik daarom weer op het internet gaan zoeken naar slaapapneu, opkomend maagzuur, gastric astma, en dergelijke, en kwam ik bij slaapapneu als een van de verschijnselen verzuring van de spieren tegen. Dat klonk wel als het 'moegelegen' wat ik regelmatig ervoer in de 2e helft van de nacht, en ik besloot als ik dat weer voelde eens een aantal keer diep te ademen om te kijken of dat verbetering gaf. En dat was zo! Eindelijk een aangrijpingspunt voor een mogelijke verklaring van mijn vermoeidheid.

Zou het kunnen dat het opkomend maagzuur mijn ademhaling niet alleen irriteert, maar ook zorgt dat ik gedurende de nacht minder zuurstof opneem? En dat ik daardoor minder goed/diep slaap, en mijn lichaam minder goed kan herstellen? Misschien toch maar weer naar een longarts hiermee? Er was ook nooit in detail gekeken naar mijn opkomend maagzuur en wat ik daar zelf aan kon doen. Ik had al wel eens gehoord dat je daarvoor het hoofdeind van je bed wat hoger moet zetten, dus ik had al een balk van 5cm onder mijn spiraal gelegd, maar dat gaf geen merkbaar effect. Maar op het internet kwam ik tegen dat 15cm verhoging aangeraden werd, dus heb ik nog een aantal planken onder de poten gelegd. En tot mijn verrassing stond ik meteen de volgende ochtend fitter op, en dat herhaalde zich de dagen daarna ook. Ik sliep ook dieper en mijn ademhaling voelde vrijer. Nou, dan heb ik geen longarts meer nodig, maar wel een maag-darm-lever specialist om te kijken waar al dat opkomend maagzuur vandaan komt en of er nog meer mogelijkheden zijn om dat terug te dringen.

Dit is de huidige stand van zaken; mijn vermoeidheid is duidelijk minder maar niet weg (maar dat kan nog makkelijk verbeteren omdat er nog een hoop rust ingehaald moet worden, en conditie opgebouwd). Dat is nu zo voor anderhalve week, dus het is nog vroeg om te zien of, en hoeveel blijvend effect er is. Maar zelfs als het maar gedeeltelijk verdwijnt is dat al een hele vooruitgang, en ook weten wat er aan de hand is neemt een hele hoop twijfel weg over wat ik evt. nog kan doen of juist moet laten, en zorgt dat ik gerichter schadelijke dingen kan vermijden zoals ruimtes met te weinig frisse lucht.

wordt vervolgd...

Reacties zijn welkom.